Ordningsregler

Ordnings- och trivselregler för BRF Ekebyvägen 26-32

För att vi alla ska trivas i föreningen finns ett antal ordnings- och trivselregler framtagna. Dessa gäller inte bara dig som bostadsrättsinnehavare utan omfattar även alla familjemedlemmar, gäster, eventuella inneboende/andrahandshyresgäster samt hantverkare som utför arbete åt dig i din lägenhet. Det är du som boende som ska se till att dessa regler följs. Trivselreglerna gäller även föreningens hyresgäster.

ANSVAR FÖR ORDNINGEN

Som boende i föreningen har vi alla ett gemensamt ansvar att ta hand om miljön, både ute och inne samt visa hänsyn till varandra.

Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också trivselfrågor vilket omfattar miljön både i och utanför våra byggnader. Alla som bor i föreningen har ett gemensamt ansvar att visa hänsyn till andra boenden och detta kan vi lätt göra med hjälp av föreningens trivselregler. Som medlem i föreningen har du rätten till en bostad i föreningens hus, du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.

ALLMÄN AKTSAMHET

Tänk på att vara aktsam om föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av oss alla gemensamt.

Om akut skada inträffar tag i första hand kontakt med vår fastighetsskötare enligt anslag i varje port.

Vi hjälps åt att städa undan. Vi vill undvika nedskräpning då det blir en merkostnad för föreningen att anlita extra städning, en kostnad som i slutändan hamnar på oss som boende. Spiller du något eller smutsar ner ska du självklart torka upp efter dig.

Spottloskor i hissar och i trapphus är inte trevligt för någon.

Rökning är inte tillåtet i trapphus eller utanför portarna. Om du eller någon i ditt sällskap röker vill vi att du/ni tar rätt på fimparna efter dig/er.

SÄKERHET

Din lägenhet ska vara utrustad med minst en brandvarnare. Kontakta styrelsen om du som hyresgäst inte har någon brandvarnare.

Kontrollera alltid att porten i fastigheten går i lås efter in- och utpassering. Tänk på att entrédörrarna måste hållas stängda för att ventilationen i husen ska fungera.

På grund av brandsäkerhet, trappstäd och för allas vår trivsel ska trapphusen vara fria från boendens egendom. Det kan exempelvis handla om barnvagnar, cyklar, skor och annat. Även vindsutrymmen ska hållas fria från saker i allmänna gångar. Lämna aldrig vindsdörrar olåsta. Fastighetsförvaltaren har befogenhet att flytta sådant som placeras i allmänna utrymmen.

BALKONGER

Balkonger får inte användas för grillning med kolgrill. En gasolgrill i mindre modell och elgrill är tillåtna.

Tänk på att ta hänsyn till dina grannar. Då de flesta av oss vill använda balkongerna och då vi inte känner till varandras hälsoproblem så ser vi helst att du undviker att röka på balkongen.

Ingenting får hängas utanför balkongräcket en längre tid då detta kan trilla ner hos/på grannen under.

Eluttag på altan samt balkong får endast installeras av behörig elektriker, obs. endast ett uttag per uteplats är tillåtet.

Planteringar samt egendom får inte planteras samt ställas utanför den ytan som tillhör respektive lägenhet.

Mata gärna fåglarna men gör det på behörigt avstånd från våra hus. Matning från altan/balkong är inte tillåtet.

TVÄTTSTUGAN

Bokningstavla finns utanför tvättstugan, det går även bra att boka tvättider digitalt. Tänk på att tvättstugan är till för alla boende. Se till att alla fönster är stängda när du lämnar tvättstugan och var noga med att lämna den i gott skick för personen som kommer efter dig. Blir tvättstugan smutsig under ditt tvättpass så rengör efter dig. Rökning är inte tillåten i tvättstugan

CYKLAR, MOPEDER, BARNVAGNAR OSV

Cyklar, barnvagnar, pulkor, rullatorer osv. förvaras i cykelförråd eller vid cykelställ. Eftersom trapphus är utrymningsvägar behöver de vara fria från egendom. Det medför även en brandrisk att ha till exempel barnvagnar i trapphusen om det skulle börja brinna. Vår fastighetsförvaltare har befogenhet att flytta illa placerade objekt.

AVFALLSHANTERING

Föreningen har två behållare för avfall. Den ena är för matavfall och den andra för hushållsavfall. Miljöfarligt avfall som färg etc. samt grovsopor som till exempel möbler och dylikt har varje enskild boende ansvar för att köra till en återvinningsanläggning. Vallentuna returpark ligger endast 10 minuter bort. För återvinning av tidningar, papp, plast, metall och glas finns en återvinningsstation vid Ormsta station, vid Vallentuna centrums parkering samt Returparken. Soppåsar slängs ute i avfallsbehållarna och ska inte ställas utanför boendens dörr.

VINDSUTRYMMEN

Varje lägenhetsinnehavare har tillgång till ett vindsförråd. Numret som står på din ytterdörr är detsamma för ditt vindsförråd och din parkeringsplats. På vinden ska personlig egendom förvaras på avsedd plats och p.g.a. säkerhetsskäl ska allmänna gångar och utrymmen hållas fria från föremål. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom på vinden.

CARPORTAR

Föreningens carportar är till för våra fordon. All övrig egendom är ej tillåtet att förvara vid carporten.

PARKERING PÅ INNERGÅRDEN

Bilar på innergården är endast tillåten för lastning och lossning, det är inte tillåtet att parkera utanför portarna då detta är en utrymnings- och evakueringsväg vid olycksfall.

PARABOLANTENN

Parabol/antenn kan eventuellt få sättas upp på balkong efter styrelsens godkännande. Den får inte förfula fasaden, den ska sitta säkert och den får inte vara skrymmande. Parabolen får ej fästas på utsidan av balkongen. För godkännande, melja styrelsen.

STÖRNINGAR

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Det gäller hög musik och annat som kan uppfattas som störande buller. Tiderna nedan redogör för vilka tider du behöver vara extra aktsam.

  • Kl. 22:00-07:00 på vardagar
  • Kl. 23:00-08:00 på helger

Under dessa tider så ska det vara tyst och lugnt såväl i som utanför husen. Anpassa ljudnivån på allt från radio, tv, musikanläggning och samtalston. Inga tyngre jobb får utföras mellan

  • Kl. 20:00-08:00 på vardagar
  • Kl. 21:00-10:00 på helger t.ex. borrning.

Förvarna dina grannar i förväg om du ska göra några reparationer som kan verka störande. Större renoveringar får genomföras mellan kl, 8:00-17:00 på vardagar samt 10:00-17:00 på lördagar. Övrig tid är renoveringsfri tid.

Även dagtid ska du ta hänsyn till dina grannar. Tänk på att trapphusen leder ljud mycket bra. Slå inte på trappräckena. Ska du ha fest är det bra att informera dina grannar om detta.

Visa även hänsyn på balkong och utanför husen.

ANDRAHANDSUTHYRNING

Upplåtelse i andra hand kräver alltid styrelsens samtycke. Begäran om samtycke skall vara skriftlig och innehålla skälet för begäran, tidsperiod och vem som ska hyra lägenheten. Särskild blankett finns på hemsidan eller kan erhållas av styrelsen. Tillstånd för uthyrning är alltid tidsbegränsat och är i första hand ett år, vid längre tid ska ny begäran lämnas in. Du är ansvarig för lägenheten även under den tiden lägenheten är uthyrd i andrahand. Detta gäller för avgiftsbetalningar och för eventuella störningar och skador som kan förekomma.

LÄGENHETSUNDERHÅLL

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla sin lägenhet. Du svarar endast för underhåll av lägenhetens inre delar. Föreningen svarar för det yttre underhållet.

Mer information finns i föreningens stadgar – värt att notera är att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen eftersom läckageskador kostar mycket pengar och i allmänhet leder till stort obehag för den som drabbas.

Mindre förändringar som får göras i lägenheten är bl.a.

  • lägga nya golv
  • sätta upp skåp
  • byta vitvaror

Det är inte tillåtet att göra förändringar i lägenhetens ventilationsanläggning ovanför spisen i köket. Du får inte heller blockera vare sig till- eller frånluftsdon eller spaltventilerna ovanför fönstren och inte heller sätta igen dem.

Mer omfattande förändringar till exempel

  • ta ner en vägg
  • dra nya ledningar
  • byta ytterdörr
  • badrumsrenovering

kräver alltid styrelsens tillstånd och det kan även behövas en bygganmälan. Kontakta alltid styrelsen i god tid för godkännande innan du sätter igång! Tänk på att vissa typer av arbeten måste utföras fackmannamässigt. Är du osäker på vad som gäller, hör av dig till styrelsen för vägledning.

OM DU TÄNKER FLYTTA

Tänk på att den som övertar din lägenhet ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Mer information finns i föreningens stadgar.

Utöver dessa ordnings- och trivselregler gäller föreningens stadgar. Ytterligare information finns på vår hemsida.

Dessa ordnings- och trivselregler har antagits av styrelsen 2020-09-28 och gäller från angivet datum och tillsvidare.

Reviderade 2024-04-07 pga ändrad Avfallshantering.